Dokumentari Hasil Proses Kitar Semula Dalam “Made by Destruction” di TV1

Dikemaskini pada

SPECIAL ON 1 : MADE BY DESTRUCTION

#SpecialOn1 – Saksikan pemprosesan bahan kitar semula iaitu FOAM COOLER, HANDPHONE dan WINTER BLADE dengan menggunakan teknologi terkini dalam #MadeByDestruction (Ep.7) pukul 11.30 malam ini di TV1 | myklik.rtm.gov.my/ | #RTMMobile

Posted by Tv1 on Isnin, 28 September 2020

 

Bukan sahaja berkongsi hasil unik daripada penghasilan semula barang terbuang, sebaliknya menerusi dokumentari Inggeris yang disiarkan Radio Televisyen Malaysia (RTM) dengan tajuk“Made by Destruction”, mulai 15 September ini, setiap Selasa hingga Jumaat, pukul 11.30 malam di TV1, orang ramai dapat mengetahui apakah proses yang dilakukan oleh pihak terlibat daripada awal hingga akhir.

Program 26 episod ini bakal menonjolkan kepada penonton bahawa ada juga barang daripada yang dianggap ‘sampah’ oleh mereka mampu untuk menghasilkan barang lain yang lebih berguna dan menarik.

Saksikan bagaimana pertunjukan bina semula di mana objek sehari-hari diselamatkan dari sampah dan dicipta semula menjadi sesuatu yang baru. Dari papan selaju yang dibuang, kereta yang ditinggalkan, dan peralatan pejabat lama yang diselamatkan dan dipotong, dicairkan, dan dijadikan kecil kemudiannya berganti menjadi benda yang berguna, cantik, dan berharga.

Ikuti penghasilan barang yang terhasil daripada mesin fotokopi dikomposisi semula menjadi terompet tembaga. Bagaimana rupanya bila kentang dipotong menjadi kanji dan berubah menjadi kadbod telur kitar semula. Jag susu dicairkan menjadi kayu plastik dan dibina menjadi bangku taman tahan cuaca.

Seterusnya mengitar semula penglihatan dan ahli kimia berganding bahu mendapatkan peti sejuk dan diberikan kepada orang yang lebih memerlukan. Bateri mati dihidupkan kembali untuk memberi tenaga kepada dunia dengan cara yang baru.

Ada juga perkongsian tentang di dalam botol plastik terdapat kerusi ultra moden. Tayar getah yang telah terpakai dipindahkan ke dalam pasu bunga. Ini adalah kaedah yang sempurna untuk mendengar Heavy Metal dibentuk semula.

Berikutnya berkaitan filem X-Ray direka dan diperhalusi menjadi syiling perak tulen yang berkilauan. Barang terpakai diambil dari runtuhan dan dibuat menghasilkan kabinet pembesar suara. Basikal gentian karbon juga dikitar semula menjadi kereta lumba Formula Lite.

Cara baru untuk diabadikan ketika orang yang disayangi meninggal dunia berubah menjadi berlian yang berkilauan. Papan luncur dikeluarkan daripada tempat pembuangan sampah dan mampu dijadikan sebagai lapisan jubin sejuk.

Siapa sangka batu-batu yang tidak diinginkan dilombong berjaya kemudiannya disempurnakan menjadi trofi gangsa berkilau? Layar yang tidak berfungsi dikumpulkan, dipotong dan dibuat menjadi beg khas. Papan dan papan lantai pula berjaya diproses untuk dijadikan gitar buatan tangan.

Buih sejuk dicairkan ke dalam plastik yang boleh digunakan dan dibentuk menjadi bingkai hiasan. Ada juga proses dimana telefon bimbit dilombong untuk logam berharga mereka dan dicantum menjadi cincin pertunangan. Apa pula yang dapat dihasilkan daripada turbin angin yang pecah menjadi serpihan kaca gentian?

Bayangkan pula bagaimana set TV lama diambil dan diproses ke dalam periuk tembaga mewah. Susu masam diproses menjadi serbuk protein, ditenun menjadi benang kemudian diraikan menjadi gaun koktel berasaskan tenusu. Beg plastik dicairkan menjadi aditif aspal kemudian diturap ke lebuh raya.

Tilam lama yang pada rupanya tak boleh lagi digunakan diproses menjadi pisau tajam seorang cef. Sebaik sahaja papan iklan turun, beg-beg papan luncur diwujudkan. Beg cip diproses menjadi kayu plastik kemudian dibina menjadi pen.

Siapa sangka troli besi yang selalunya digunakan di pasar raya mampu berubah menjadi penutup lubang? Gulungan kertas tandas terpakai berubah menjadi meja Foosball? dan dulang syarikat penerbangan berubah menjadi Snow Globes?

Ikuti perkongsian unik dan mengujakan ini di TV1.

 

 

 

 

 

 

745 Views
Jom kongsikan artikel ini!
error0
Tweet 70

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *